Puding ni sangat istimewa bagi ku. Puding ni selalu menjadi hidangan meja VIP bila kakak ku buat kenduri atau rumah terbuka di rumahnya. Suami ku tukang hidang sebab dia sentiasa bangga dengan setiap masakan ku. Istimewa kan? Suami dan anak-anak suka sangat makan puding ni. Tapi sayangnya, sudah 5 tahun tak buat. Tak bersemangat. Tapi tahun ni, aku punyai semangat yang luar biasa. Pecah rekod, setiap hari aku masakkan semua resepi-resepi yang sekian lama tersimpan. Aku sendiri pun tak tahu apa sebabnya. Apa pun TAHNIAH aku ucapkan pada diri sendiri. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara menyediakan puding istimewa ni...
Bahan-bahannya:
1 buku kek gulung
1 tin buah pic
1 tin susu cair
3 sudu tepung kastard
2 sudu gula
1 kotak jelly nona
2 cawan air
secubit garam
Cara-cara membuatnya:
1. Potong kek dan susun dalam bekas
2. Bancuh susu cair + tepung kastard + garam. Masak hingga sedikit pekat. Tuang atas kek. Biarkan sejuk.
3. Susun kepingan buah pic di atas kek + kastard tadi.
4. Masakkan sebuk jelly bersama 2 cawan air hingga mendidih.
Bila sedikit suam, tuangkan ke atas lapisan kek.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan