Emmm...kalau tak cuti nak cuti. Tapi bila cuti boring la pulak. Macam tu lah selalunya. Nak balik kampung tak larat nak mandu, lagi pun takder tempat nak tinggal. Nasib... nasib... Cuti Deepavali lima hari termasuk Sabtu dan Ahad, lama tu. Apa pun ALHAMDULILLAH syukur di atas segala nikmat yang Allah kurniakan. Walau pun tak bercuti ke mana-mana, anak-anak nampaknya gembira di rumah. Mana taknya...perut kenyang. Hati pun senang.
Sepanjang masa anak-anak akan sebut lapar. Kalau cuti-cuti macam ni satu perkataan tu la yang sering kali ku dengar, pagi... tengah hari... petang... hingga malam. Rasanya baru je lepas sarapan pagi, tapi dengar lagi 'umi lapar'. Selesai je makan tengah hari dengar lagi 'ayat' tu. Itulah anak-anak ku. Tu baru empat orang belum lagi cukup lima orang. Tunggu la cuti sekolah nanti. Lagi sedap depa order makanan. Masa kecik-kecik dulu jenuh panggil makan, semua tak nak. Suap pun tak habis sepinggan. Dah besar, tak berenti makan. Alhamdulillah.
Keletah anak-anak menyebabkan uminya jadi kreatif. Ada saja menu yang perlu disediakan. Kadang-kadang menu yang sama disediakan tapi cara mengidangnya berbeza. Kalau asyik buat menu yang sama mereka bosan. Makan pun tak seberapa. Kesian la pulak. Hari ni masak lempeng. Bukan lempeng biasa. Tapi letaklah jem dan mentega. Gulung kemas-kemas dan potong kecil-kecil. Kalau masa kecik-kecik dulu mak buat lempeng digulung panjang. Kosong je. Tapi untuk cucu-cucu mak ni lain perasanya. Ada rasa mentega kacang dan ada juga perasa jem. Itulah yang dimaksudkan kreatif.
Satu lagi cara menghidang lempeng, nak bagi nampak moden. Masak lempeng tebal-tebal dengan perasa yang berbeza. Satu adunan ditambah pisang dan satu lagi kosong. Bila dah masak, sapu mentega dan lapiskan kedua-dua lempeng berseang-seli. Potong empat segi. Nampak macam kek lapis gitu. Anak berselera makan, hati ibu pun senang...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan