Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Selasa, 24 November 2015

CIKGU HAMID NASI ULAM


Cikgu Hamid
Inna Lillahi Wa'ínna Ilaihirajiún...

24 November 2015. Jam 6.30 pagi. Pergi yang tak akan kembali. Seorang guru dan pemilik Restoran Nasi Ulam Cikgu yang tersohor di Kelantan khasnya, dan di seluruh negara amnya telah kembali ke Rahmatullah.  Semoga cikgu di tempatkan bersama orang-orang yang soleh.


Ikhlasnya, pertama kali aku bertandang ke Restoran Nasi Ulam Cikgu pada tahun 2011. Sejak dari itu aku menjadi rindu untuk ke sana lagi dan lagi. Sebabnya... akulah pencinta ulam dan budu. Kalau tak ke Kota Bharu, di Pengkalan Chepa pun jadi. Asal dapat makan nasi ulam cikgu. 

Takziah buat keluarga Allahyarham Cikgu Hamid.

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR