Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Rabu, 21 Mac 2012

USTAZ NIK JAAFAR BIN HAJI NIK ISMAIL

Seorang tokoh tarannum yang terkenal di Kelantan dan seluruh Malaysia. Bahkan di peringkat antarabangsa. Beliau ialah Tuan Haji Nik Jaafar bin Haji Nik Ismail. Lahir pada tahun 1936 di Kampung Keraak, Bunut Susu, Pasir Mas Kelantan. Perkahwinan beliau dengan ajjah Rafiah binti Sheikh Haron dikurniakan sepuluh orang cahaya mata, iaitu empat lelaki dan enam perempuan. Semua anak-anaknya mewarisi kemahiran bertarannum. Salah seorang dari anak Haji Nik Jaafar yang turut terkenal ialah Ustaz Nik Azizan bin Nik Jaafar.
Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...