Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Sabtu, 31 Ogos 2013

MERDEKA DI TUMPAT

Merdeka! Merdeka! Merdeka!... Alhamdulillah syukur Malaysia bumi merdeka. Ini kali pertama aku menyambut 31 Ogos di bumi Kelantan. Cuti merdeka kali ni aku berkesempatan melawat bumi Tumpat. Terkenal dengan perusahaan sambal daging dan dodol.

Sebenarnya cuti kali ni aku mengikut kakak ku ke Kampung Laut, Tumpat Kelantan. Sebenarnya kakakku dan suaminya mendapat izin Allah untuk menunaikan haji kali kedua tahun ni. Mereka akan berangkat ke Tanah Suci Mekah takmsampai sebulan lagi. Jadi kesempatan cuti ni abang ipar ingin berjumpa adik beradiknya yang tinggal di Tumpat. Aku pun kebetulan bercuti. Ikut la sama. Aku pun takmpernah kenal lagi keluarga abang ipar walau pun dah dua belas tahun mereka berkahwin. Aku ingat sangat la sebab mereka kahwin aku masih dalam pantang. Baru dua puluh lima hari bersalinkan anak kedua si Farhan.


Rupanya pengusaha serunding di Kampung Laut tu adik beradik dan sepupu sepapat abang ipar aku. Sayang seribu kali sayang, hari yang kami datang tu hari mereka bercuti memproses serunding. Dapat lihat dapur dan kawah je la.Abang aku pulak macam faham benar dengan minat aku. Suka ambil gambar. Lepas ke pusat membuat serunding, diajaknya pula aku ke pusat membuat dodol. Kebetulan juga sepupu sepapatnya juga. Agak terlewat sebab dodol dah pun masak. Tinggal mesin kosong je. Semua dodol yang dah masak diangkat dan dituangkan ke dalam dulang kuning.Cuti kali ni sangat berfaedah. Dapat berjalan ke tempat pemprosesan serunding dan dodol yang sangat tersohor di Kelantan. Yang selama ni kenal melalui cerita saja. Cuti kzli ni dapat ziarah ke sana lagi. Biar pun tak dapat melihat pemprosesan yang detail, tapi dapat mengenal tempatnya sudah memadai.

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR