Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Ahad, 25 November 2012

SABAR ITU MENENANGKAN


ALLAHU RABBI...


♥ Ujian & Cubaan Hidup ♥

Ketika termenung memanjatkan doa kepada Allah, curah kepadaNya.
'Ya Allah, begitu berat ujian hidup ini.
Air mata mengalir tanpa terasa. Dada terasa sesak, nafas terasa berat. Bahu seolah tidak sanggup memikulnya. Kaki tidak sanggup untuk bertahan. Lembik.

Berserah diri kepada Allah mampu menghilangkan segala keluh kesah dan akhirnya membuat jiwa kita menjadi tenang kerana menyerahkan segala urusan kehidupan hanya kepada Allah yang membuat hati kita merasa tenang dan tenteram.

Hanya kepada Allahlah kita berharap dan hanya kepada Allahlah kita memohon pertolongan. Ujian adalah latihan yang datangnya dari Allah. Setiap kali ujian hadir menghampiri beruntunglah bila anda bersabar selama masa latihan dan bertahan sampai lulus melewati semuanya maka kita berhak untuk mendapatkan kebahagiaan yang hakiki, Allah akan sentiasa melimpahkan kebahagiaan hakiki bagi siapapun yang mencintai dan taat kepadaNya
Orang yang sabar akan mendapat ketenangan hati. Orang yang sabar akan mendapatkan kebeningan hati.
Juga mendapatkan yang terbaik dalam hidupnya. Jalan keluar dan kelapangan hati ada dalam keimanan dan keredhaan, sementara keresahan dan kesedihan itu ada dalam keraguan dan kekecewaan sehingga Ali bin Abi Thalib menyebutkan

" Hanya orang yang bersabarlah akan mendapatkan yang terbaik dari Allah Subhanahu Wa Ta'ala."

Sikap sabar dan kebaikan pada diri seseorang muncul ketika dirinya tertimpa musibah sebab dia akan menjadikan sabar sebagai senjata menghadapi musibah, Kesabaran menjadi kekuatan dan harapan agar mampu melewati musibah. Kerana kesabarannya dia melihat jalan keluar dan pertolongan Allah berada di depan matanya.

Ketika anda berada dalam tingkatan ini, Allah memberikan semua yang diperlukan. Allah menghilangkan semua kesulitan kita. Allah mengabulkan semua permintaan kita dan Allah menyelamatkan kita dari segala kepedihan dan derita di dalam hidup ini.

Ingatlah, Pertolongan Allah hadir menyelesaikan masalah hidup kita dengan cara yang tidak pernah kita duga dan tidak pernah kita sangka sebelumnya. Mari kita berdoa, memohon kepada Allah.

"Yaa Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami, bila kami lalai atau kami melakukan kesalahan.

Yaa Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami dengan beban yang berat sebagaimana beban orang-orang sebelum kami.

Yaa Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya.

Maafkanlah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami maka tolonglah kami menghadapi orang-orang yang ingkar."
(QS. al-Baqarah : 286).
aamiin Yaa Robbal'aalamiin
Copy dr FB Mutiara Hati Santapan Rohani. Utk mengubat hati dan jiwa agar sentiasa bersabar menempuh ujian Allah.

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR