Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Selasa, 7 Ogos 2012

NIKBAK

Nikbak ni sejenis juadah berbuka puasa yang terkenal di negeri Cik Siti Wan Kembang. Kalau nak makan nikbak tunggu la bulan Ramadhan. Nak tengok nikbak bulan-bulan biasa memang tak dapat. Kalau mengidam pandai-pandai la cari makcik-makcik yang pandai membuatnya. Aku memang hantu nikbak. Tak sah berbuka kalau tak dapat makan nikbak. Tapi sekarang disebabkan duduk jauh dari Kelantan pandai-pandai la kontrol. Dapat makan sekali-sekali pun jadi la.

Di sini saya tunjukkan cara macam mana nak menyediakan nikbak. Mudah sangat. sebab nikbak kita beli yang mentah.

Pertama sekali masakkan air gula. Masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Air gula tu biar manis sikit. Kalau kurang manis nikbak mudah hancur bila kita alihkan dalam bekas hidangan nanti. Nak tau manis ke tak, masa air gula tengah menggelegak tu dah pun berbau wangi atau manis.

Sambil-sambil tunggu air gula betul-betul masak, susun la nikbak tu dalam bekas atau mankuk. Pastikan bekas yang digunakan tu boleh menenggelamkan nikbak. Jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. kalau besar sangat bekasnya banyak kena guna air gula. kalau kecil sangat pun nikbak nanti bertindih-tindih.

Curahkan air gula yang panas tu ke dalam bekas nikbak yang disusun cantik tadi. Biarkan nikbak tu kembang. Kalau nak cepat, tutuplah bekas tersebut. Bila dah agak kembang gebu, nikbak tadi bolehlah dihidang. Nak sedap lagi, simpan dulu dalam peti sebelum dihidangkan waktu berbuka. Sejuk je rasa telan nikbak. Al-maklum la seharian berpuasa...

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR