Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Jumaat, 31 Ogos 2012

KENANGAN SILAM MENGUSIK JIWA

MERDEKA!...MERDEKA!...MERDEKA!... Hari ni genap 55 tahun Malaysia merdeka. Oh...patut la aku senang lenang di rumah. Cuti rupanya. Jam hampir 7.30 pagi. Aku masih lagi di atas sejadah. Telekung pun tak buka lagi. Dah sejam lebih aku macam ni. Lepas termenung... mengeluh... lepas mengeluh... termenung... 'Tak baik dikenang perkara lepas. Masa tak boleh diundur kembali. Apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Kita je yang tak tahu. Hikmah tu rahsia Allah yang tersembunyi'. Pujuk hati kecil ku. Pujuk diri sendiri.

Aku menarik nafas panjang. Fikiran ku berlegar-legar teringatkan kisah silam ku. Kisah zaman persekolahan. Indah. Bahagia sangat. Tapi kenapa bahagia itu berakhir dengan sebuah kedukaan yang tak dapat aku lupakan hingga kini. Setiap kali berkumandangnya lagu-lagu zaman persekolahan, jiwa ku rasa sakit. Meronta-ronta.

Ya Allah...pedihnya dapat ku rasa sampai kini. Kalaulah masa boleh diundur kembali... akan ku pilih untuk kembali masa itu. 'Hemmm...khayal lagi aku ni...', bisik hati kecil ku lagi. Merdekakan jiwa mu wahai Fadzilah. Ya...MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!!

Lenguh duduk baring. Namun aku masih belum berganjak dari sejadah. Masih dibuai kenangan lalu. Alangkah bahagianya kalau... 'Oiii!!! Cukup-cukup la tu...tak payah berkalau-kalau lagi'...jerit hati kecil ku. Emmm... Betul juga kan... lagi diingat lagi seksa jiwa. Makin dikenang makin merana badan. Tapi... Kenangan itu masih segar diingatan. Satu persatu berlegar dibenak fikiranku. Silih berganti. Indahnya waktu itu. Semua orang tahu. Kawan, lawan, cikgu, pendek kata semua tahu la. Tapi sayang...

Selamat menyambut hari merdeka. Tapi jiwa ku tak pernah merdeka dari mengingati kenangan lalu...Setiap hela nafas ku hanya ada kamu...Engkau Tetap Satu.


"PERCAYALAH BAHAWA KEBAHAGIAAN ADALAH SEPERTI MAWAR YANG DITANAM. TIDAK LANGSUNG BERBUNGA (SEBAIK SAJA DITANAM), TETAPI IA PASTI AKAN TUMBUH"

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR