Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Isnin, 6 Ogos 2012

RAMADHAN DI KOTA BHARU

Akhirnya sampai juga aku di Qaryah Ramadhan. Satu tempat yang tersohor di Kota Bharu pada bulan puasa. Tahun 2011 aku mula kenal tempat ni melalui FB. Kalau tahun lepas termimpi-mimpi nak datang sini. Tahun ni jadi kenyataan. Alhamdulillah...
Hari Pertama berpuasa di KBAlhamdulillah...sekali lagi aku mengucapkan syukur bila melihat anak-anak ku memegang mashaf al-Quran. Mereka tidak mahu ketinggalan membaca ayat-ayat suci al-Quran bila melihat semua orang yang berada di Qaryah membaca al-Quran. Beginilah suasana dan keadaan di Qaryah selepas solat Maghrib.
 
Hari Kedua, di KB
Hari Ketiga, di PCB
Hari Terakhir, berbuka satu keluarga sebelum balik KL

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR