Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Rabu, 18 Disember 2013

DEBAR PMR


Tahun 2013 tahun yang mendebarkan. Dua orang puteraku menduduki peperiksaan. Tahun 6 dengan UPSR nya, Tingkatan 3 dengan PMR nya. UPSR sudah pun selesai. Alhamdulillah resultnya membuatkan si umi rasa cukup bersyukur dengan rezeki Allah kali ini. Sayangnya tak berjaya masuk ke sekolah pilihan. Tak apalah, mungkin rezeki yang telah Allah tetapkan untuknya di sekolah lain.

Esok, 19 Disember result PMR pula akan diumumkan. Hati si umi berdegup kencang sejak dua tiga hari lepas lagi. Risau, takut, bimbang, membuatkan si umi resah gelasah. Dap dip dup jantung bergetar... Astaghfirullah al-Azim. Tersedar si umi dari lamunan. Mungkin kerana anak sulung. Harapan si umi menjadi contoh pada adik-adik. Juga keinginan si umi melihat kejayaannya yang mendatang. Yang amat besr kerisauan si umi tentang keputusan masa lalu. Apa pun, semoga Allah menjadikan keputusan itulah yang terbaik untuknya. Maahad Muhammadi Lilbanin. Insya Allah... Tidak rugi dan tidak sia-sia seorang hamba menuntut ilmu agama.

Keputusan memilih Maahad kerana si umi ingin melaksanakan amanat. Kehendak yang selalu diucapkan oleh si abah setiap kali berbicang tentang pembelaran anak-anak. Bukan suka-suka. Bukan pandai-pandai. 

Semoga Allah sentiasa memberi kejayaan pada anak-anakku di dunia dan di akhirat. Amin Ya Rabbal Alamin...

Tiada ulasan:

CATATAN POPULAR