Qudwah Hasanah

Qudwah Hasanah bererti contoh teladan yang terbaik.

Rasulullah saw merupakan contoh teladan yang terbaik bagi sekalian umat manusia. Ia dapat dilihat pada sifat, sikap, fikiran dan tindakan, kehidupan, semangat, perjuangan dan kepimpinan baginda.

Kesemua sifat dan sikap Rasulullah saw adalah kesan daripada didikan al-Quran. Setiap perkara yang dilakukan dan ditinggalkan oleh baginda adalah pelaksanaan daripada setiap perintah al-Quran. Setiap nilai al-Quran terdapat dalam diri Rasulullah saw sehingga baginda dianggap sebagai al-Quran hidup.


Jumaat, 26 Ogos 2011

KAU YANG KU IDAM...

Kuih ni orang Kelantan beri nama butir nangka. Diperbuat daripada tepung pulut. Sedap sangat dijadikan juadah berbuka puasa. Boleh juga dijadikan pencuci mulut dan hidangan minum petang.

Tak teringin sangat nak makan sebab tau buat sendiri. Boleh dikatakan selang sehari masak 'butir nangka' untuk juadah berbuka puasa. Tapi, disebabkan lama tak makan 'butir nangka' yang selalu saya makan waktu sekolah dulu, yang dijual di kaeadi Beris Kubur Besar, beli la juga. Tak berubah lagi rasanya. Sedap...

Ini pula 'nikbak' nama diberi. Memang sejak zaman kanak-kanak lagi saya  suka makan kuih ni. Ia ada dijual pada bulan puasa sahaja. Bulan-bulan lain memang tak akan ada di pasaran. Sebut saja 'nikbak' bermakna bulan puasa akan tiba. 

Kuih ni kami beli yang masih mentah. Petang-petang sikit mak akan masak air gula, masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Kerja saya menyusun 'nikbak' dalam dulang atau bekas. Lepas tu mak tuangkan air gula tadi ke dalam bekas 'nikbak' dan biarkan ia kembang.

Sayangnya, 'nikbak' tak ada di Kajang atau sekitar Lembah Klang. Ia tersohor di Kelantan. Dah beerapa tahun tak menjamah 'nikbak'. Kalau sebut saja 'nikbak' bak kata meleleh lah air mulut.

Ini bukan kuih, tapi sejenis lauk. Namanya 'kerabu sare'. Ia sejenis rumpai laut. Itu je yang saya tahu. Tapi saya memang suka makan 'kerabu sare' ni. Tiap-tiap hari makan pun tak akan jemu. Sedap sangat. Dari segi kesihatan pun bagus agaknya sebab tak banyak bahan minyak.

Ia selalu ada dijual di kedai tak kira masa. Tak terhad pada bulan puasa saja. Bagi saya, hari-hari lain tak teringin sangat nak makan, tapi kalau bulan puasa rasa nak meleleh air liur nak makan berabu ni. Nak-nak kat sini susah sangat nak dapat. Orang tak kenal pun agaknya.

Sejenis bubur, kami panggil 'caca'. Boleh dihidang sebagai pencuci mulut dan sesuai juga jadi hidangan minum petang. Cara buatnya macam cendol. Pernah juga tengok mak buat 'caca', masa tu saya masih kanak-kanak. Bila dah besar mak tak buat lagi sebab tu saya tak tau buat 'caca' ni. Masa sekolah menengah dulu tiap-tiap petang saya beli 'caca'. Kedai tengah jalan nak balik sekolah la katakan. 

Lepas kahwin, mak mertua ada ajar cara buat 'caca' tapi dengan tepung gandum je la. Selalu gak buat, terutama masa mengidam nak makan 'caca'. Rasanya seakan sama gak. Terima kasih ibu mertua ku...


Yang ni pula dinamakan 'serabe'. Tak tau la dari mana asal usul nama tu. Tapi seingat saya, masa zaman dulu kuih ni menjadi hidangan malam-malam tahlil. Terutama pada malam ketiga. Menurut orang tua dulu-dulu,  selepas tiga hari jenazah akan berair. Jadi, hidangannya pun ber'air' macam 'serabe' ni. Tapi tu cerita zaman dulu. Sekarang ni tak lagi. Malah 'serabe' ni dah jadi kuih pencuci mulut dan hidangan hari-hari biasa. 

Bagi saya pula, 'serabe ' ni menjadi kegemaran saya sebab rasanya sedap, manis dan lemak. Dan...ia menjadi idaman saya sebab bukan senang nak dapat kuih ni, kecuali di Kelantan. Pulak tu, saya balik kampung sekali setahun je. Mana taknya teringin nak makan sampai meleleh air liur.

Nama kuih ni pula 'putu mayam'. Saya suka sangat makan kuih ni. Mak pernah buat. Saya pun pandai buat, tapi agak rumit. Kena ada acuan khas. Dulu ada acuannya tapi dah hilang masa pindah rumah. Memang dari dulu warnanya pink dan putih. 

Di sekitar Lembah Kelang ni selalu saya jumpa 'putu mayam' di jual di pasar malam. Tapi tak terliur pun sebab hidangannya lain. Orang sini tak makan dengan kuah tapi dengan kelapa yang digaul dengan gula. Macam makan ubi rebus pulak asanya. Sesekali balik kampung memang tak pernah tak beli. Ia pun selalu ada dijual atas pasar kota Bharu.

Ini juga raja dibulan puasa. Tapi ada dijal di kedai sepanjang masa. Warnanya jga tak lari dari putih dan hijau, sejak dari dulu lagi. Di KL ni ada dijual pun cendol India katanya. Warna hija pekat. Tak hidup. Tapi kalau cendol kampung hidup, itu kata mak. Memang pun, bila kita letak dalam mangkuk berisi air nampak macam bergerak ekor dia.

Sedap dihidang sejuk. Senang saja makannya. Cuma masukkan air gula. Boleh juga campurkan buah kabung. Tu kalau hidangan berbuka puasa. Tapi kalau hari-hari biasa buat air cendol je la.

Ini tak lain tak bukan buah melaka. Tapi lebih mesra bagi kami orang Pantai Timur dengan nama 'onde-onde'. Kalau zaman dulu onde-onde hanya menjadi juadah berbuka puasa. Tapi sekarang, ada orang buat hidangan minum petang.

Di K ni, saiznya besar sangat. Tak sesuai rasanya dengan saiz tu sebab kuih ni intinya berair. Bila digigit airnya terkeluar. Sebab tu kami buat saiznya kecil. Sesuap je. Baru intinya tak terkeluar bila digigit. Sebabtu ada yang panggl namanya 'buah kekoh ca'. Kalau tak digigit dengan cermat intinya akan terpancut keluar.


Selasa, 23 Ogos 2011

AMBANG MERDEKA 2011




Sabtu, 20 Ogos 2011

MAJLIS BERBUKA PUASA SKBTK

Semalam 19 Ogos 2011 (Jumaat), SK Bdr Tek Kajang mengadakan majlis berbuka puasa untuk guru-guru dan murid-murid Tadarus. Majlis ini merupakan rutin tahunan sekolah kami. Ia dibuat bagi menghargai jasa baik murid-murid dan guru-guru yang bertadarus sepanjang bulan Ramadhan. Biasanya, makanan kami tempah. Tapi tahun ni (panjang ceritanya),kami guru-guru agama bertukar menjadi tukang masak profesional. Mana taknya, 1.00 petang baru dapat tahu orang yang terima tempahan tak boleh buat (syyyyy)...Jadi bidan terjun la kami, tak pun chef terjun lagi sesuai.

1.30pm :Mula mencari bahan basah di pasar, kemudian mula memasak di rumah ketua panitia kami Pn Najihah. Kami berjaya masak tomyam untuk 150 orang. Macam chef gitu. Master chef Ustazah Norzaimah dan Ustazah Fadzilah. Dibantu oleh Ustazah Razaini, Ustazah Zety, dan Cikgu Norhidayah. Itulah berkat 'KERJA SAMA' namanya, yang berat pun menjadi ringan.

5.30pm : kiranya selesai tugas masak, chef-chef balik ke rumah masing-masing. Bersiap untuk datang ke sekolah pula. Kata KP, berkumpul di sekolah jam 6.30 petang. Dipendekkan cerita, lebih kurang 6.40 kami sampai di sekolah, bentangkan tikar dan hidangkan kuih muih untuk berbuka. Walaupun penat tapi hati seronok dan bangga sebab kami dapat masak sendiri untuk majlis kami.

7.27pm : Berbuka puasa. Kuih-muih untuk berbuka ada yang kami buat, yang banyaknya sumbangan guru-guru yang hadir juga ibu bapa yang prihatin memberi sumbangan untuk dibawa oleh anak-anak mereka. Ada karipap, donut, agar-agar, bermacam jenis kek, buah melaka dan macam-macam lagi. Terima kasih banyak-banyak kepada mereka semua.

Selesai berbuka puasa, kami solat maghrib berjamah. Lepas tu baru beredar ke kantin untuk makan (yang kami masak tu). Alhamdulillah, lepas semua kenyang menjamu selera, beredar pula ke foyer untuk menunaikan solat Isyak dan Tarawih berjamaah. Imam yang bertugas ialah yang tak asing lagi Al-Fadhil En Mohd Razak bin Kanapiah, GPK Kurikulum SKBTK.

10.00pm : Selesai solat tarawih, semua guru dan murid bersurai dan pulang ke rumah masing-masing. Badan penat tapi puas hati sebab walaupun ada masalah tapi kami berjaya juga meneruskan majlis tersebut. Dan...yang paling best dan terharu, guru besar En Mustafa Kamal bin Jamlus berdiri di pintu pagar sekolah dan tanpa jemu mengangkat tangan pada semua guru yang menyusur keluar dengan kereta masing-masing. Kami rasa kehadiran kami untuk menjayakan majlis ini amat dihargai. Terima kasih cikgu...

Khamis, 18 Ogos 2011

PUDING SAGU


Puding sagu ni kami panggil lompat tikam moden. Maklum la, cara buat dan cara hidangnya sama. Cuma lompat tikam guna tepung beras dan puding ni guna sagu. Tapi lompat tikam kena kacau tepung sampai likat (lama tu). Berbeza dengan lompat sagu ni, kejab je masak sagu.

Bahan-bahannya:

1 paket sagu hijau (RM2.50)
2 buku gula melaka
1 kotak santan segera
2 sudu tepung jagung
Secubit garam
Air

Cara-cara membuatnya:

1. Basuhkan sagu kemudian toskan.
2. Didihkan air secukupnya. Setelah mendidih masukkan sagu dan kacau sampai likat/masak. Tuangkan ke dalam bekas.
3. Masakkan santan ( 1 kotak santan + 1 kotak air) ditambahkan dengan tepung jagung untuk pekat dan secubit garam.
4. Masakkan gula melaka + air secukupnya.

p/s: Cara hidangnya, ceduk sagu ke dalam mangkuk, tuangkan santan dan gula melaka atasnya.
Samakan dengan lompat tikam? Cuma lompat sagu ni tak ada pulut. Tapi kalau nak tambah pulut pun boleh. Lagi sedap dan lagi cantik, ada macam-macam warna...Sedap lagi kalau sejukkan dalam freezer. Sejuk tekak makan waktu berbuka puasa.

Satu lagi,boleh gak kita masukkan sagu dalam bekasplastik kecil tu. tapi masa masih panas-panas la. Dah sejuk tu tuangkan santan siap-siap atas dia. Masa hidang cuma masukkan gula melaka je.

Selamat mencuba...

Rabu, 17 Ogos 2011

Di mana...?

Kini... aku tewas lagi. Aku tewas melawan perasaan ku sendiri. Hari-hari sebelum ni aku kuat. Tapi kini aku lemah. Kuat dan lemah datang dalam hidupku silih berganti. Datangnya kuat, lemah pun berlalu pergi. Tatkala lemah datang, kuat pun beransur mengundurkan diri. Ketika aku kuat aku bahagia sekali. Aku lupa segala derita yang melanda diri. Sebaliknya, apabila aku lemah, aku cukup sengsara. Lebih-lebih lagi bila aku teringatkan kenangan-kenangan indah. Mengapa hanya seketika? Kenapa terlalu cepat ia berlalu?


Tidak ada siapa yang memahami aku. Tidak akan ada insan yang boleh memujuk hati dan perasaan aku. Kerana mereka tidak merasai sengsara yang aku lalui. Mereka juga tidak pernah alami penderitaan sebagai mana penderitaan aku kini. Hanya aku yang dapat pujuk hati ku sendiri. Akan terdesar dari kealpaan ku bila aku banyak membaca. Aku sedar bahawa semua itu adalah sekadar ujian untuk aku. Allah ingin menguji aku. Sabarkah aku? Tabahkah aku? Kuatkah aku? Alhamdulillah...seadanya.


Terkadang apa yang aku baca banyak memberi semangat pada ku.


Berterima kasihlah pada orang yang telah MELUKAI HATI mu, kerana dia telah membuatmu KUAT. Berterima kasihlah pada orang yang telah MEMBOHONGI mu, kerana dia telah membuatmu lebih BIJAKSANA. Berterima kasihlah pada orang yang telah MEMBENCI mu, kerana dia telah mengasah KETEGARAN mu. Berterima kasihlah pada orang yang MENGECEWAKAN mu, kerana dia telah melatihmu untuk lebih IKHLAS. TERIMA KASIH...


Di mana kau disaat aku memerlukanmu? Ke mana kau menghilang? Mengapa kau pergi jauh, dan terlalu jauh dari ku? Sedangkan hadirnya diri mu di sisi  membawa sinar baru untuk ku...Di mana dirimu di saat ini?

PUDING KEK JELLY



Puding ni sangat istimewa bagi ku. Puding ni selalu menjadi hidangan meja VIP bila kakak ku buat kenduri atau rumah terbuka di rumahnya. Suami ku tukang hidang sebab dia sentiasa bangga dengan setiap masakan ku. Istimewa kan? Suami dan anak-anak suka sangat makan puding ni. Tapi sayangnya, sudah 5 tahun tak buat. Tak bersemangat. Tapi tahun ni, aku punyai semangat yang luar biasa. Pecah rekod, setiap hari aku masakkan semua resepi-resepi yang sekian lama tersimpan. Aku sendiri pun tak tahu apa sebabnya. Apa pun TAHNIAH aku ucapkan pada diri sendiri. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara menyediakan puding istimewa ni...

Bahan-bahannya:

1 buku kek gulung
1 tin buah pic
1 tin susu cair
3 sudu tepung kastard
2 sudu gula
1 kotak jelly nona
2 cawan air
secubit garam


Cara-cara membuatnya:

1. Potong kek dan susun dalam bekas
2. Bancuh susu cair + tepung kastard + garam. Masak hingga sedikit pekat. Tuang atas kek. Biarkan sejuk.
3. Susun kepingan buah pic di atas kek + kastard tadi.
4. Masakkan sebuk jelly bersama 2 cawan air hingga mendidih.
Bila sedikit suam, tuangkan ke atas lapisan kek.


Selamat mencuba...
Untuk kelainan atau membanyakkan resepi, buah pic boleh gak kita tukar dengan fruit coktail. Kalau untuk majlis, saya akan hidangkan kedua-dua resepi tu dengan warna jelly yang berbeza.

Sabar aje la...

Bisik hati kecilku..."kenapa semua ini berlaku dalam hidup ku?" Kenapa? Kenapa? Kenapa? Kalau difikirkan boleh jadi gila. Tapi aku masih waras kerana IMAN aku masih kuat. Alhamdulillah...aku bersyukur sangat kerana ALLAH memberi aku kekuatan. Aku terima segala QADA' dan QADAR Allah untuk aku. Aku yakin, setiap sesuatu yang berlaku di dunia ini  terkandung HIKMAH di sebaliknya. Aku yakin dengan JANJI Mu Ya Allah. Aku juga yakin bahawa orang yang sabar akan beroleh kemenangan. Kemenangan apa?  Itu aku tak tahu. Hanya Allah saja yang Maha Mengetahui.

Aku tertarik dengan ungkapan ini..."Ada ketikanya Allah hilangkan matahari. Dia datangkan petir dan kilat. Kita mencari-cari di manakah matahari. Tanpa kita sedar, rupanya Allah datangkan kita pelangi". Baru aku sedar, rupanya itulah yang kita panggil HIKMAH. Cuma...aku tak tahu apa hikmah di sebalik semua ini. Dan...kita manusia memang tidak pernah tahu segala hikmah yang dijanjikan Allah.

Sabar, sabar, sabar...memang mudah menyebutnya. Tapi payah untuk melaksanakannya. Ada kalanya aku sabar, dan ada kalanya aku alpa. Aku menangis, aku merintih. Tapi dengan cara begitu aku beroleh kekuatan kembali kerana dengan menangis dan merintih aku seolah-olah telah berjaya melepaskan perasaan. Aku bercerita segalanya kepada Allah. Hanya Dia yang aku percaya. Hanya Dia yang memahami aku. Hanya Dia yang boleh menyelesaikan masalah aku. Hanya Dia...Hanya Dia...Hanya pada Mu Ya Allah aku berserah segalanya...


Selasa, 16 Ogos 2011

NASI KUNING TEGANU


Resepi ni dapat dari seorang rakan dari Gganu kiter. Masa tu pergi rumah terbuka dia tahun 2005 dulu lagi. Bila makan rasa sedap, minta la resepinya.

Bahan-bahannya:-

4 cawan beras basmati (beras wangi pun ok gak)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia (semuanya dimayang)
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
3 sudu minyak sapi
1 genggam kismis (untuk hiasan)
Air sama banyak dengan beras
Sedikit pewarna kuning

Cara-caranya:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Tumiskan semua bahan dengan minyak sapi hinga naik bau.
3. Masukkan beras, susu dan air. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
4. Bila separuh masak masukkan kismis.

Mudah je cara masaknya kan? Selamat mencuba...
Kalau mengikut resepi orang gganu, lauknya gulai ikan tongkol/aya. Tapi boleh gak dengan kari ayam, ayam masak merah dan juga sambal udang. Nak best lagi tambah acar timun.






Ahad, 7 Ogos 2011

COCONUT PLEASURE COOKIES

Bahan-bahan:-

225 gm tepung jagung}
150 gm tepung gandum}
1/2 tsp baking powder}
125 gm gula aising }diayak bersama
75 gm kelapa kering (dikisar halus)
25 gm serbuk badam
1 biji telur
1/2 tsp esen vanila
155gm

mentega

Hiasan :-
Ceri merah
Kelapa kering
Kuning telur

Cara-cara :-

1. Satukan kelapa kering + serbuk badam + tepung- tepung yg diayak tadi. Ketepikan.
2. Pukul telur + gula aising + esen vanila hingga kembang.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Adunan akan kelihatan seperi serbuk roti.
4. Masukkan mentega hingga menjadi doh yang lembut.
5. Canai, terap, sapukan kuning telur + ceri + kelapa kering.
6. Bakar dalam oven pada suhu 150 c selama 10 - 15 minit.

Selamat mencuba...

Khamis, 4 Ogos 2011

KUIH BANGKIT


Bahan-bahan :-

350 gm  butter
340 gm  gula aising
1/2 tbsp esen vanila
1 biji      telur
1 kg       tepung ubi (disangai)
1 biji      kelapa (santan)




Cara-cara :-

1. Pukul butter + gula aising + esen vanila hingga kembang
2. Masukkan telur.
3. Masukkan tepung.
4. Masukkan santan.
5. Canai, terap dan bakar dalam oven pada suhu 200 c sekitar 10 - 15 minit atau sehingga masak.


Selamat mencuba...

CATATAN POPULAR